Wordt een traplift vergoed vanuit de Wmo

Wordt een traplift vergoed vanuit de Wmo

Laten we eerst een uitleggen; Wat is de Wmo?
Wmo betekend; Wet Maatschappelijke Ondersteuning, Deze Wmo is op 1 januari 2007 in het leven geroepen. Het doel van de Wmo is ervoor te zorgen dat iedereen zo lang mogelijk zelfstandig kan blijven wonen en mee kan doen in de samenleving. Als dit u niet meer lukt, kunt u uw gemeente om ondersteuning vragen.

Een traplift aanvragen bij de gemeente

Afhankelijk van het beleid van uw gemeente, uw inkomenssituatie en uw huidige woonsituatie kunt u een traplift aanvragen bij uw gemeente. U dient er rekening mee te houden dat het proces via de gemeente tijdintensief is. Bovendien wordt uw financiële en persoonlijke situatie uitgebreid onder de loep genomen. Dit kan er ook toe leiden dat uw aanvraag tot traplift vergoeding alsnog wordt afgewezen. Om te weten of u recht heeft op ondersteuning gaat u naar het Wmo-loket van uw gemeente.

Kan ik beter een traplift kopen of via de Wmo aanvragen?

Gaat u een traplift aanvragen via uw gemeente, dan verzoeken de meeste gemeenten sinds kort om een eigen bijdrage. Deze loopt in sommige gevallen binnen enkele jaren op tot een bedrag dat hoger is dan de aanschafprijs van een nieuwe traplift. Het is dus te allen tijde verstandig om zelf te toetsen of het aanvragen van een Wmo traplift voor u de goedkopere oplossing is, zo komt u erachter of u beter een traplift kunt kopen of via de Wmo aanvragen.

Wat zijn de voor- en nadelen van een traplift met Wmo?

In het geval van de WMO heeft u niet de keuze uit verschillende trapliften en/ of traplift leveranciers. Het voordeel van de WMO is dat u zelf niet hoeft te kiezen. Er is één type traplift in één uitvoering en dat wordt meteen uw traplift. Een groot nadeel is dat u zelf ook niets heeft in te brengen. De gemeente levert een standaard traplift waardoor u de lift niet aan kunt passen aan uw specifieke wensen c.q. behoeften. Bovendien betaalt u ook dan een eigen bijdrage. Kiest u voor het persoonsgebonden budget  dan kunt u wel zelf de meest geschikte traplift leverancier uitzoeken.

Welke traplift fabrikant heeft de juist traplift?

Er zijn veel verschillende traplift fabrikanten, iedereen heeft zijn eigen soorten met verschillende specificaties. Er zijn fabrikanten die leveren alleen nieuwe trapliften en er zijn fabrikanten die leveren gebruikte trapliften. Een gebruikte traplift is altijd goedkoper als een nieuwe traplift, voorbeeld van een traplift fabrikant met gebruikte trapliften is Smienk trapliften. Zij maken met de juiste onderdelen een gebruikte traplift weer als nieuw.  Wilt u toch liever een nieuwe traplift of heeft u speciale wensen, dan zou bijvoorbeeld kunnen kiezen voor een traplift van Handicare. (Overigens is Handicare ook specialist op het gebied van wandbeugels en ander hulpmiddelen). Wij kunnen u uiteraard uitstekende begeleiden bij het maken van een keuze, bel ons gerust.