Brandweer wil verplichte rookmelder in alle woningen

Brandweer Nederland wil dat rookmelders in alle huizen in Nederland verplicht worden.

Brandweer Nederland wil dat rookmelders in alle huizen in Nederland verplicht worden. Dat schrijft de brandweer in het adviesrapport RemBrand.

Installatie van rookmelders in nieuwbouwwoningen werd in 2003 verplicht gesteld. Maar als het aan de brandweer ligt, wordt die verplichting uitgebreid naar oudere huizen. “Veel mensen geven geld uit aan een brandverzekering die ieder jaar terugkomt. Waarom zou je dat niet investeren in een stel rookmelders?” zei Elie van Strien van Brandweer Nederland in het NOS Radio 1 Journaal.

Opkomsttijden

Het verplichten van rookmelders is een betere oplossing voor de brandveiligheid dan het aanscherpen van de opkomsttijden, zegt Van Strien. “Als je geen maatregelen treft om een brand snel te ontdekken, kan een brand zomaar vijf, tien of zelfs twintig minuten woeden. De brandweer kan dat zelfs met een opkomsttijd van een paar minuten niet meer redden. Elke minuut die we winnen omdat er snel wordt gemeld kan helpen bij het redden.”

Het project RemBrand had als opdracht te onderzoeken hoe de brandveiligheid vergroot kan worden. Naast de rookmelders pleit Brandweer Nederland voor een gebiedsgerichte opkomsttijd, waarbij de opkomsttijd wordt bepaald voor een heel gebied. Nu zijn de opkomsttijden gebaseerd op het soort gebouw: kantoren en fabrieken hebben een andere opkomsttijd dan woningen en ziekenhuizen.

(Bron:NOS)
Posted in: