Het aantal oudere patiënten met ernstige brandwonden stijgt fors in Groningen

GRONINGEN – Het aantal oudere patiënten met ernstige brandwonden stijgt fors, merkt het Brandwondencentrum van het Martini Ziekenhuis Groningen.

Het aantal slachtoffers onder 70-plussers en 80-plussers met derdegraads brandwonden, waarbij grote delen van het lichaam zeer ernstig zijn verbrand, is de afgelopen acht jaar alleen al in het Brandwondencentrum Groningen met 50 procent toegenomen.

,,Je kunt dit aantal gerust doortrekken naar de andere brandwondencentra in Rotterdam en Beverwijk”, zegt Sonja Scholten, brandwondenarts in Groningen. ,,Het gaat om zeer zwaar letsel als gevolg van koken, heet water, kachels en omgevallen kaarsen. Senioren die meer dan 50 tot 60 procent diep verbrand zijn, hebben nauwelijks overlevingskans”, concludeert Scholten. ,,Zo’n 7 procent van de ouderen boven de 70 jaar overlijdt aan de gevolgen van brandletsel.”

Langer thuis wonen

Afgelopen weekend meldde NOS ook al dat het aantal ouderen dat op de spoedeisende hulp van een ziekenhuis belandt de laatste tijd fors stijgt. Dit zou komen doordat ouderen als gevolg van overheidsbeleid langer thuis moeten blijven wonen. Bovendien stijgt het aantal ouderen sowieso door de vergrijzing.

Volgens directeur Rob Baardse van de Nederlandse Brandwonden Stichting is het nu alle hens aan dek. ,,We hadden deze toename niet verwacht en hebben te maken met een voor ons nieuwe doelgroep. De situatie in Groningen is een eerste indicatie dat we ons moeten voorbereiden op een enorme toeloop van slachtoffers op hoge leeftijd. Ik maak me grote zorgen hoe dit straks moet”, zegt Baardse.

,,Vooral als gevolg van gewijzigd overheidsbeleid worden ouderen, waaronder ook mensen met lichte dementie, gedwongen om langer zelfstandig thuis te wonen met alle desastreuze gevolgen van dien”, benadrukt Baardse. Volgens de Nederlandse Brandwonden Stichting lag het speerpunt de laatste periode in de drie brandwondencentra op het behandelen van brandwonden en het voorkomen en behandelen van littekens. ,,Nu moeten we een andere zorg bedienen; het voorkomen dat ouderen sterven. Die omslag zal gepaard gaan met hogere zorgkosten.”

Leeftijd stijgt

In Groningen valt op dat de leeftijd van de oudere patiënten stijgt. ,,Afgelopen jaren ging het vooral om 70-plussers. Dit jaar zijn al acht 80-plussers opgenomen. Het betreffen in de meeste gevallen verbrandingen door het contact met vuur”, zegt Scholten.

Niet alle slachtoffers komen naar de brandwondencentra. ,,Een nog grotere categorie belandt in reguliere ziekenhuizen of wordt poliklinisch behandeld.” (Bron:DVHN)

VZWonen

VZWonen heeft een uitgebreid assortiment aan preventie middelen, zoals brandblussers, rookmelders enzovoort. Eventueel kunnen wij dit ook deskundig voor u plaatsen. Bel ons nu voor meer informatie of ga naar onze contactformulier voor meer informatie

 

Posted in: