Politie waarschuwt voor babbeltrucs

STADSKANAAL

De afgelopen week heeft de politie diverse meldingen gekregen van babbeltrucs in de gemeente Stadskanaal.
Een man, die zich voordoet als ambtenaar van de gemeente, maakt telefonisch een afspraak met ouderen voor bijvoorbeeld een gesprek over hulp in de huishouding. De man komt binnen zonder legitimatie en doorzoekt dan de woning. Van een gesprek is geen sprake meer.

Deze keer kwam de informatie uit Stadskanaal, maar er zijn ook berichten uit Assen, Emmen, Groningen en andere gemeente.

WAT KAN IK HIER ZELF AAN DOENPolitie-logo-op-mouw-522x391

  • Plaats een deurspion en/of kierstandhouder
  • Maak gebruik van goede verlichting bij de voordeur
  • Doe nooit open als het niet goed voelt

Heeft u open gedaan en heeft u dan het gevoel ‘hier klopt iets niet’, neem de persoon goed in u op. Laat ze nooit binnen, ook al hebben ze de mooiste verhalen. Doe alsof er meer mensen thuis zijn, speel toneel en bel zo snel mogelijk met de politie.

In sommige gevallen verloopt een babbeltruc in combinatie met bedreiging en/of geweld. Zo kan een babbeltruc uitlopen op een woningoverval. Mocht u slachtoffer worden van een woningoverval, dan is het verstandig om de overvaller niet tegen te werken. Het gaat immers om uw veiligheid. Het is beter om het signalement van de dader(s) in u op te nemen en wanneer de gelegenheid daar is dit direct op te schrijven. Een goed signalement kan de politie helpen de dader te achterhalen. De politie adviseert ook voor woningovervallen het RAAK-principe: Rustig blijven, Aanvaarden, Afgeven van geld of goed en Kijken. Bel zodra het kan 112.

Posted in: