Revalideren dichtbij huis in Stadskanaal

Je breekt een heup, krijgt een nieuwe knie of er is een andere reden om te moeten revalideren. Dit doe je natuurlijk het liefst dichtbij huis, in een veilige omgeving én met hulp van de juiste specialisten. De afdeling Kortdurende Intensieve Zorg (KIZ) biedt uitkomst voor mensen in Stadskanaal die zich na ziekenhuisopname thuis nog niet zelfstandig kunnen redden.

‘De zorg is goed, het personeel is lief en zorgzaam en ze staan altijd voor je klaar’, aldus mevrouw Siepel (73) uit Stadskanaal, die al acht weken op de afdeling revalideert. Ze liet onlangs in een persoonlijke noot aan neuroloog Marc Langedijk weten dat ze het evenals de andere patiënten geweldig vindt op de KIZ. ‘Ze hebben een dikke 10 verdiend’, zegt mevrouw Siepel. Ze heeft een nieuwe heup gekregen vanwege slijtage. Ook heeft ze al een nieuwe knie. Een andere patiënte (88) vult aan: ‘We hebben het gezellig hier, het is echt een vrouwenclubje nu. We kunnen goed met elkaar opschieten. Vorige week hadden we er nog een man bij. Dat was ook leuk.’

Doorstroming

Doordat we allemaal steeds ouder worden en langer thuis willen wonen, is er behoefte aan meer herstelplekken voor ouderen. De KIZ-afdeling is vorig jaar in het leven geroepen om in te springen op de groeiende vraag naar tijdelijke herstelplekken. De KIZ maakt goede doorstroming vanuit het ziekenhuis naar een verpleeghuis of thuis mogelijk. De afdeling is gehuisvest op de eerste verdieping van ziekenhuislocatie Refaja in Stadskanaal. ‘Ondanks dat je eigenlijk wel in het ziekenhuis ligt, heb je absoluut niet dat gevoel. Het is echt een andere wereld op de KIZ.’ Er is plaats voor negen patiënten. De voormalige vier- en twee persoonskamers hebben plaatsgemaakt voor twee- en eenpersoonskamers.

Zorgteam

Het grote voordeel van het verblijf binnen de ziekenhuismuren is dat je de juiste zorg dichtbij hebt. Fysiotherapeuten uit het ziekenhuis verzorgen behandelingen en ook neurologen komen regelmatig langs om een kijkje te nemen bij de patiënten. De Specialist Ouderengeneeskunde (so) is de hoofdbehandelaar. Verzorgenden en verpleegkundigen van Treant-locatie De Horst in Emmen, de so en specialisten en behandelaars uit het ziekenhuis, zorgen zowel voor het medisch welzijn als de mentale gezondheid van patiënten. ‘De perfecte mix’, noemt een verpleegkundige de samenstelling van medewerkers op de KIZ. Verder is er nauw contact met de naastgelegen dagbehandeling en verpleegafdeling Chirurgie. 

Veel oefenen

Elke dag is het voor de revalidatiepatiënten oefenen geblazen. Mevrouw Siepel: ‘We ontbijten vaak samen in de woonkamer. Ook drinken we rond een uur of tien samen koffie. Daarna komen meestal de fysiotherapeuten en starten we met oefenen in bijvoorbeeld de loopbrug. Op de loopbrug voel ik me veilig. Los lopen vind ik nog spannend. Gelukkig ondersteunen ze me hier heel erg goed. Op mijn kamer heb ik een trapfiets waarmee ik zittend oefeningen kan doen. Na het eten doe ik een dutje en daarna krijg ik regelmatig bezoek. Nee, ik verveel me niet.’ Het doel van de dagelijkse oefeningen is dat de patiënten letterlijk en figuurlijk weer snel op de been zijn en naar huis kunnen.

Bron: TREANT

Posted in: