Traplift via de WMO of zelf betalen

Traplift: vergoeding vanuit de Wmo in 2019

Een traplift aanvragen via de Wmo? Dit is mogelijk! Let wel goed op zaken waar u rekening mee dient te houden bij het aanvragen van een Wmo vergoeding. In 2019 zijn een aantal dingen veranderd. Wij vertellen u hier graag meer over. 

Wat is de Wmo?

De Wet Maatschappelijke Ondersteuning, Wmo, is op 1 januari 2007 in het leven geroepen. Het doel van de Wmo is ervoor te zorgen dat iedereen zo lang mogelijk zelfstandig kan blijven wonen en mee kan doen in de samenleving. Als dit u niet meer lukt, kunt u uw gemeente om ondersteuning vragen.

Traplift vergoeding aanvragen bij de gemeente, hoe werkt dat?

  1. Bij uw gemeente kunt u een aanvraag indienen voor Wmo.
  2. Een medewerker van de gemeente zal bij u thuis komen of u wordt uitgenodigd voor een gesprek om zowel uw problemen te bespreken als ook de mogelijke oplossingen hiervoor.
  3. De gemeente kijkt samen met u of er een eenvoudige oplossing is. U kunt daarbij denken aan hulp van een familielid, vrijwilliger of een algemene voorziening. Is deze oplossing niet voorhanden of is het niet voldoende? Dan zal een traplift wellicht een goede oplossing zijn.
  4. Na het gesprek ontvangt u het besluit van de gemeente. Dit kan enkele weken tot maanden duren, afhankelijk van uw gemeente.
  5. Indien u ondersteuning vanuit de Wmo krijgt, dan bepaalt de gemeente uw zorgaanbieder. Indien u dit liever zelf bepaalt, kiest u voor een persoonsgebonden budget (pgb) om zelf zorg in te kopen.

Let op: inschatting is dat door drukte bij de gemeente dit proces tot wel 9 maanden kan duren, uw aanvraag kan ook alsnog afgewezen worden.

Wmo veranderingen in 2019

Vanaf 2019 is de eigen bijdrage voor hulp en ondersteuning vanuit de Wmo gewijzigd:

  • Er wordt niet meer gekeken naar inkomen of vermogen bij de berekening van de eigen bijdrage.
  • Iedereen betaalt een eigen bijdrage van maximaal 17,50 Euro per 4 weken.

Wmo traplift: Maatwerk- of algemene voorziening

Wanneer u een aanvraag bij de gemeente heeft ingediend gaat de gemeente samen met u onderzoeken welke ondersteuning u nodig heeft. Dat kan een maatwerkvoorziening of een algemene voorziening zijn. Omdat een traplift afgestemd is op uw situatie, valt een traplift onder de maatwerkvoorziening

Bij een maatwerkvoorziening kunt u kiezen voor:

  • Persoonsgebonden budget (pgb), u koopt dan zelf zorg in.
  • Zorg in natura, u kiest uit zorgaanbieders waarmee uw gemeente een contract heeft.

U dient er rekening mee te houden dat het proces via de gemeente tijdintensief is. Er zal een langere tijd overheen gaan en de aanvraag voor een trapliftvergoeding kan alsnog worden afgewezen. Om erachter te komen of u recht heeft op ondersteuning gaat u naar het Wmo-loket van uw gemeente.

Algemene voorzieningen betreffen voorzieningen die korte tijd nodig zijn zoals bijvoorbeeld een rolstoel of maaltijdverzorging. De gemeente mag een bijdrage vragen voor het gebruik van algemene voorzieningen. Daarnaast bestaat er nog een verhuiskostenvergoeding. Hiervoor komt u in aanmerking wanneer u langdurige, aantoonbare beperkingen hebt in het normale gebruik van uw woning. Daardoor is het medisch noodzakelijk om te verhuizen.

Voor meer informatie over het pgb, de algemene voorzieningen en de verhuiskostenvergoeding verwijzen wij u naar de site van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sporthet CAK of het zorgkantoor. 

De voor- en nadelen van een traplift met Wmo?

In het geval van de Wmo heeft u niet de keuze uit verschillende trapliften en/ of trapliftleveranciers. Dat is ergens wellicht ook een voordeel: U hoeft zelf niet te kiezen. Er is één type traplift in één uitvoering en dat wordt meteen uw traplift. Een groot nadeel is dat u zelf ook niets heeft in te brengen. De gemeente levert een standaardtraplift waardoor u de lift niet aan kunt passen aan uw specifieke wensen c.q. behoeften. Bovendien betaalt u ook dan een eigen bijdrage. Kiest u voor het persoonsgebonden budget (pgb) dan kunt u wel zelf de meest geschikte trapliftleverancier uitzoeken.


Via WMO
Direct via VZWonen
Doorlooptijd3 tot 6 maandenBinnen 1 week geïnstalleerd
Medische indicatie nodig?JaNee
KeuzevrijheidNee, gemeente maakt alle keuzesJa, u kunt zelf kiezen uit bijv:Kleur van de rail en de stoelPlaatsing aan binnen- of buitenbochtType stoelOpties, zoals automatische voetenplank
Lift uw eigendom?NeeJa

Advies over een Traplift

Bel ons of maak een afspraak voor advies over de juiste traplift via 06-28982592 of https://www.vzwonen.nl/contact/

Bron;Handicare,VZWonen

Posted in: